Oříšky nejen ve filmové pohádce o Popelce

Oříšky nejen ve filmové pohádce o Popelce

Libuška Šafránková sklidila obrovský úspěch ve filmové pohádce „Tři oříšky pro popelku“, která se stala symbolem vánočních svátků, a která přináší radost i dnes, po tolika letech, mnoha dalším generacím. Oříšky byly samozřejmě kouzelné, jinak by to nepřineslo žádoucí pohádkové rozuzlení, ovšem nemusí z ořechů přímo na zem padat svatební šaty, abychom nevyužili jejich opravdového bohatství. Oříšky vesela-veverka.cz totiž patří mezi tzv. superfoods, jsou nabité mnoha živinami a dovedou přesvědčit mnohé z nás o tom, že jsou rozhodně zdravější, než hrst bonbónů. Naberete-li do své hrsti namísto těch sladkostí několik různých druhů ořechů a spolu s nimi sušené ovoce, co tím získáte?

neloupané mandle

Energetický doping – jezdíte občas venku na kole nebo chodíte běhat, jezdit na skejtu nebo na in-line bruslích či na koloběžce, anebo pořádáte vodácké výpravy či horolezecká soustředění nebo turistické výšlapy v horách? Pak se vám může hodit směs oříšků s rozinkami, sušenými švestkami, meruňkami, kokosovými plátky, sušenými datlemi nebo fíky. Doplní energii a zároveň zasytí, a někdy k tomu stačí jen malá hrst. Můžete ji mít u sebe třeba v zipovém sáčku nebo v malé plastové dóze.

mandle a ořechy

Snídaně či svačina – cereálie, jako jsou např. ovesné vločky, s ořechy a ovocnými plátky jsou skvělou volbou pro vydatnou snídani nebo svačinu. Oříšky můžete také rozmixovat a využít jejich vzájemných chuťových vlastností ve vhodných kombinacích. Jednou z nich jsou třeba rozmixované vlašské ořechy s arašídy, posypané na kukuřičné lupínky s jogurtem, zalité šťávou z mrkve a jablek. Rozmixovanými oříšky můžete vyzdobit i palačinky nebo lívance s jahodovou marmeládou.

Zobání u filmu – jdete-li do kina nebo si doma pouštíte oblíbený filmový titul, odložte raději nezdravé sladkosti a slané pochutiny, které se vyrábí z bílého cukru a bílé mouky, a nahraďte je něčím zdravějším. Ořechy jsou pro takovéto situace skvělou volbou.